Ebay guide: Sådan handler du på ebay

ebay-koeb

Jeg poster efterhånden en del forskellige items købt på eBay, og da det er ret lang tid siden at jeg har lavet et indlæg om hvordan man handler på eBay, så tænkte jeg det var på tide igen – bare meget mere detaljeret! Jeg får løbende spørgsmål omkring dette også, så nu tager jeg det op og samler de forskellige spørgsmål. Lad os starte ud med det helt basale:

Hvad er eBay?

Ja, hvad er eBay egentlig for en størrelse? Det er en side som forbinder en sælger med en køber, og hvor eBay så tager et mindre gebyr (fra sælgeren) for hver handel der bliver lavet. Det er sådan at eBay tjener penge, og får det hele til at køre rundt. Man kan købe ting enten via privat personer som sælger brugte ting eller firmaer som sælger deres helt nye varer igennem siden. Du kan købe varer enten via en auktion, hvor det højeste bud vinder, eller via faste priser som en almindelig webshop.

Der findes en eBay side for hvert land, men jeg benytter primært ebay.com eller ebay.co.uk – det betyder dog ikke at alt fx kun sendes fra England, da der er forskellige sælgere fra hele verden på alle de forskellige lande-sider. Dette skal man være opmærksom på, når man skal købe, hvilket jeg vil komme ind på senere. For at handle på eBay skal du oprette en bruger først, og dette kan gøres her: opret en gratis bruger på eBay.

Hvordan betaler man og er det sikkert?

Man betaler med Paypal, som er et betalingsystem, hvor sælgeren kun modtager din adresse og navn og aldrig dine kontooplysninger. Her kan man betale igennem, og det er også en form for sikkerhed, så du får dine penge tilbage hvis du ikke modtager din vare. Denne form for betaling kræver blot at man opretter sig inde på paypal.com, og når man er oprettet kan man både modtage og sende penge. Man skal dog være opmærksom på, at de har en vekselkurs. Dvs. det er dyrere at betale i en anden valuta end danske kroner.

Og ja, jeg vil fastslå at det er sikkert at handle på eBay. Hvis noget skulle gå galt kan du kontakte eBay via deres kundeservice, og få tilbagebetalt eventuelle mistede beløb HVIS du har betalt gennem Paypal. Jeg har dog erfaret, at hvis man starter med at skrive til sælgeren først, så er mange af dem meget ivrige efter at hjælpe dig, og give dig en positiv oplevelse, da de gerne vil have den bedste feedback/rating efter et køb. Du kan altid tjekke en sælgers “rating” og om det er en sælger der har fået god eller dårlig feedback. Jeg har som tommelfinger-regel, at en sælger ikke skal have under 97-98 % positiv rating.

koeb-fra-ebay

Skal jeg betale told?

Jeg ser spørgsmål omkring dette overalt, og det kan godt være lidt kringlet. Hvis man handler indenfor EU kommer der ikke noget told eller import gebyr, men ofte er der et mindre udvalg inden for EU end hvis man fx ser på varer fra Kina. Hvis du køber en vare som er udenfor EU, så må beløbet ikke overstige 80 kroner (som er UDEN porto), da du dermed kan ende med at betale told og import gebyr. Personligt prøver jeg derfor altid at finde ting på eBay som koster under 80 kroner, men ofte har jeg da også prøvet at købe noget over, og været heldig at det ikke er blevet taget i tolden.

Det er derfor vigtigt at du altid tjekker op på hvilket land som sælgeren kommer fra, inden du køber noget. At du køber noget på den engelske ebay (UK) betyder ikke, at alle varerne er fra England. Hvis du stadig er i tvivl om du skal betale told, så kan du bruge denne toldberegner.

Hvordan er størrelserne på eBay?

Det er standard, at man kan tjekke hver items størrelse ved at læse mere under “item description”. Der er som regel en størrelsesguide/størrelsesskema, hvor du kan sammenligne dine egne mål med skemaets. Meget af tøjet på eBay er onesize, og her skal du være opmærksom på, at det godt kan være meget småt – men igen er der ofte mål som er oplyst på den pågældende annonce. Ofte plejer jeg at gå 1-2 størrelser op, men nogle gange har jeg også købt min almindelig størrelse (efter at have sammenlignet med størrelserne på annoncen), og så har det passet.

Hvornår modtager jeg min vare?

Dette kan variere meget, alt efter om det er inden- eller udenfor EU. Som regel går der mellem 4-5 hverdage hvis det er fra England, og hvis det er udenfor EU kan der gå op til 4-6 uger. Som regel oplyser hver sælger på den pågældende annonce om, hvornår du kan forvente at modtage din vare.

Hvordan søger jeg på eBay?

soegning-paa-ebay

Ebay har MANGE forskellige produktkategorier, som gør din søgning nemmere. Du starter med at taste det du vil søge på ind i søgefeltet som du kan se på billedet, og det fungerer bedst hvis du har en idé om hvad du vil søge. Du kan både inddrage farve og størrelser, men husk at det som regel er internationale størrelser (UK eller US). Hvis du ikke har en specifik idé, så kan du starte med at vælge kategori  i højre side af søgefeltet, som du kan se markeret på billedet. Herefter kan du gå dybere ind i produktkategorien og til sidst ende ud i noget specifikt i den pågældende kategori.

Når du laver en søgning kommer der en masse billeder op af forskellige varer, og herunder står der en lille beskrivelse af varen samt prisen på varen (ofte med porto også). Hvis det er en auktion, så står der hvor mange bud der er kommet på annoncen indtil videre, og hvornår annoncen slutter. Når du klikker dig ind på den pågældende annonce, så kan du læse flere detaljer om varen og se detaljer omkring sælgeren.

Eksempel på en annonce: Disse punkter er væsentlige, når du skal købe et produkt på eBay.

annonce-paa-ebay1. Stand, størrelse og farve: Her kan du som regel vælge farve og størrelse på et item (ikke i dette tilfælde, da det er makeup) og her kan du også vælge hvor mange du har lyst til at købe. Det er også her du kan se hvor mange produkter der er tilbage af det pågældende item, og hvor mange der er solgt.

2. Pris og watchliste: Her kan du se prisen på varen og ofte er der mulighed for at købe varen med det samme med “buy now” eller byde hvis det er en auktion. Det er også her du har mulighed for at tilføje et item til din watchliste, som er en liste med ting du ikke vil købe her og nu, men vil have mulighed for at finde igen og måske købe senere. Her trykker du blot på “add to watchlist”. Her kan man også nogle gange tilføje til indkøbskurv, og her har man endnu ikke købt varen, men ofte binder man sig til den. Den kan bruges hvis man gerne vil købe flere ting af gangen, men husk at hvis det er fra samme sælger skal det ikke overstige 80 kroner, hvis du vil undgå told.

3. Sælgers information: Her ser du et lille overblik over sælgerens vurderinger. Du kan se hvor mange salg sælgeren har gjort samt hvilken vurdering andre købere har givet sælgeren. Dette er meget vigtigt for mange sælgere, og derfor er mange ofte villige til at løse eventuelle problemer der kunne opstå i forbindelse med et køb, da de ikke ønsker dårlig feedback, og eBay i værste tilfælde lukke deres profil. Hvis du klikker på sælgeren navn kan du se hvilke varer, som sælgeren ellers har.

4. Porto og land: Her finder du priser på portoen samt estimeret leveringsdato. På rigtig mange annoncer på eBay er der gratis forsendelse, og det kan I bl.a. også se på overstående billede. Det er også her du kan se hvilket land som varen bliver sendt fra samt om sælgeren sender til Danmark.

Hvad sker der når varen er betalt?

Når du har købt et item og betalt for det, så modtager du en email med bekræftelse fra både eBay og paypal. Når varen er modtaget er det god stil at give feedback til den pågældende sælger, alt efter hvordan handlen er gået. INDEN du giver dårlig feedback (af en eller anden årsag), så sørg for at kontakte sælgeren først, da de som sagt er ret samarbejdsvillige til at løse problemet.

Hvis I har andre spørgsmål, som jeg ikke lige har besvaret i dette indlæg, så er I velkomne til at spørge i kommentarfeltet, og så skal jeg nok svare jer så hurtigt som muligt

signature