Dengang jeg boede i udlandet | Mit Sydafrika

Hey skønne læsere ♥ I dag kommer der et lidt anderledes indlæg, et mere personligt indlæg end jeg normalt laver. Hvis I har læst nogle af indlæggene om mine random facts, så står der også i ét af dem, at jeg har boet i Sydafrika i 3 år, og det vil jeg rigtig gerne uddybe, da det har været en KÆMPE og betydningsfuld periode i mit liv.

Jeg flyttede derned som 10-årig i 2001 sammen med mine forældre, da begge mine storesøskende allerede var flyttet hjemmefra. Min far fik arbejde dernede som professionel jæger, og det var egentlig the main reason. Han rejste så tit derned pga. arbejde, så vi besluttede at tage skridtet og flytte derned. Vi flyttede ind i et forholdsvis stort hus med lækker baghave og forhave og vigtigst af alt: swimmingpool! Så lækkert. Vi flyttede i december 2001, og det var rigtig underligt, at skulle sige farvel til sine skolekammerater og venner, som man havde kendt og gået i skole med siden børnehaveklassen. For man skulle jo ned til nogle andre klassekammerater, som slet ikke snakkede dansk, og på daværende tidspunkt var jeg lige begyndt i 4. klasse i Danmark, og havde først lige fået indført engelsk i undervisningen. Så lad mig bare sige, at engelsk ikke var det jeg var bedst til.

Om at gå i skole i Sydafrika

Det var sådan en stor omvæltning for mig som 10-årig, og især at starte i skole. Jeg startede i 4. klasse på en kristen privatskole kun for hvide mennesker, hvor man snakkede Afrikaans. Lærerne dernede kunne godt lidt engelsk, men min mor var med mig i skole hele den første uge, da jeg stadig ikke var sikker på mit engelsk. Heldigvis har jeg altid været god til sprog, og lærte hurtigt hvordan og hvorledes, og samtidig blev børnene på skolen bedre til deres engelsk :-) Såmin mor blev sendt “hjem” efter en uges tid, og så tog jeg den ligesom derfra.

Dernede er skolesystemet meget gammeldags. Man skal f.eks. vente udenfor klasseværelset i en række, indtil læreren kommer og går først ind. Man gik i skoleuniform hver dag, og man måtte ikke have løst hår eller smykker/make-up på. Derudover var der eksamener hvert år fra 4. klasse af, og dertil også en masse tester. Det var så hårdt i starten, men det blev nemmere, og især fordi man kun var max 10-12 elever i hvert klasse. Jeg klarede det faktisk over al forventning, og da jeg afsluttede i 7. klasse var jeg den bedste i mange af fagene. Jeg har endda flere diplomer fra hvert år jeg har været der, hvor der står hvordan jeg klarede mig i de forskellige fag, og i 7. klasse hvor jeg afsluttede, så var jeg bl.a. den bedste til faget Afrikaans.

Efterhånden som jeg også lærte sproget at kende, så var lærerne også ret ivrige efter, at jeg snakkede det i timerne. Men fordi jeg netop havde en lidt anden accent end de andre børn, så var jeg lidt genert. Det skete dog de sidste par år af skoletiden dernede, og det var ret sjovt. Dog blev jeg ved med at snakke engelsk med mine venner, og min mor kunne ofte finde mig og en veninde på mit legeværelse, hvor hun snakkede Afrikaans til mig, og jeg snakkede tilbage på engelsk.

Udover de strenge regler, så var der morgensang og bøn hver dag, og deraf “kristen” privatskole. De gik også enormt meget op i sport, og hvert år ca. 2 gange om året, mødtes alle skoler for at deltage i et sportsstævne med bl.a. 100m løb, hækkeløb, længdespring mm. Det var egentlig vildt fedt og en god tradition, og noget jeg sent vil glemme. Vi trænede derfor ivrigt op til de forskellige discipliner i vores idrætstimer, og man kunne endda også komme ud og spille cricket og noget der hedder netball. Jeg blev udtaget til mesterskabet i netball sammen med en masse andre piger, og vi endte på en fin 3. plads.

Det var ikke altid at reglerne var så stramme, og nogle fredage (måske én gang hver 2. måned) fik vi lov til at tage vores eget tøj på i skole. Det var bare det bedste, og det gjorde, at man dagen inden brugte rigtig lang tid på, at finde det bedste tøj til dagen efter.

Hvert år var der også en slags folkedans tradition, da Sydafrikanere i gamle dage dansede folkedans. Det skulle vores skole holde ved lige, pga. gamle traditioner, så hvert år dansede vi foran alle forældrene i gammeldags kjoler og halsklude og dertil en der spillede ved klaveret. Det var ikke fordi det var så fedt igen, men det var en oplevelse :-) Og man dansede selvfølgelig dreng-pige, og I kan se mig nedenfor i min fine gule kjole. Tøjet var altid noget som var tilgængeligt, og jeg kan huske, at jeg altid skulle have den gule kjole, da jeg fik rigtig mange komplimenter i den.

Vennerne og jul i Sydafrika

Jeg fik så utrolig mange fantastiske gode venner dernede og skoleuniformen gjorde rigtig meget, at alle snakkede med alle og ikke bitchede pga. folk havde noget underligt tøj på osv. Det var virkelig det største ved at være dernede. Jeg savner dem alle hver dag, men snakker stadig med en masse af dem over facebook. Thank god for facebook! Jeg startede også til sang dernede, da det var rigtig populært blandt pigerne i min klasse, og det var så sjovt at komme ud og synge alle mulige steder, bl.a. til konkurrencer, stævner og festivaler. Synger stadig engang imellem herhjemme, og det er noget jeg sagtens kunne begynde på igen :-)

Noget som faktisk var lidt underligt dernede, det var at holde jul i 40 graders varme! Normalt kan man ikke få det samme kød dernede, som man kan få i Danmark, så mine forældre fandt hurtigt frem til en tysk slagter et godt stykke vej fra hvor vi boede, og der tog vi tit op og købte velkendt kød. Vi endte dermed  altid med en lækker andesteg, brune kartofler og det hele. Det var sært og varmt, og man endte altid med at sidde nede ved poolen med fødderne i vandet. I december er det sommer i Sydafrika, og det var derfor det varmeste tidspunkt på hele året. Det var også underligt at have fødselsdag i så varmt et vejr, og endda have vennerne fra skolen på besøg til fødselsdag og poolparty. (jeg har fødselsdag i februar).

Da turen gik hjemad

I december 2004 besluttede vi os for at flytte til Danmark igen. Det var trods alt bedst for min skolegang og videreuddannelse, da folk dernede går ud af skolen og bliver gift og får børn. Der er allerede en del af mine veninder som allerede er blevet gift og 4-5 stykker har allerede børn! Det så vildt at tænke på. Så det var hovedårsagen til at vi flyttede tilbage, og også pga. savn til vores familie. Begge mine søskende kom løbende ned og besøgte os i 14 dage af gangen, så det var rigtig dejligt og hjalp meget på det store savn. Ellers skrev man sammen over email og engang i mellem snakkede man i telefon, men ikke alt for længe, for det var så sindsygt dyrt.

Lige da vi kom hjem til Danmark, boede vi midlertidigt hos nogle af mine forældres daværende venner. Vi havde intet sted at bo, og det hele var sådan lidt presset. Vi fandt dog hurtigt et lille rækkehus i Tappernøje, som kunne give os den frihed og tid, som vi havde brug for til at finde det endelige hus, som endte med at være lidt udenfor Køge. Det resulterede også i, at jeg hurtigt skiftede mellem to skoler i starten, og det var rigtig hårdt, især den første. Den første skole blev jeg lidt mobbet på, da jeg var ”hende den underlige fra Sydafrika”, og da jeg ikke havde snakket så forfærdelig meget dansk i Sydafrika, andet end mine forældre, så var det også lidt rustent og mærkeligt i starten. Den anden skole jeg kom på og den jeg dimiterede fra, var dog den bedste og kunne ikke have ønsket mig en bedre og varmere modtagelse (heldigvis). Mange af dem ser jeg stadig i dag, og har en stor betydning i mit liv stadigvæk.

Så alt i alt en uforglemmelig oplevelse som jeg vil bevare hele livet igennem. Jeg har oplevet så mange ting, som fx. at tage på flere hundredevis af safaris, ud og se samfundet hvor de fattige boede, spist krokodilleburgere, aet en masse vilde dyr osv osv. Det er et fantastisk smuk land! Minderne vil altid være gemt, og jeg vil forevige det med en tatovering af en løvepote på håndledet en dag, så jeg altid har det tæt på mig ♥ Oplevelsen ved at bo dernede har været meget med til at forme mig til den person jeg er i dag.

 

.. og til sidst en masse tilfældige billeder af smukke Sydafrika <3

signature